Fekete-körös Határtalan Bringatúra

Projekt azonosítója: KP7H-097/2019

Összköltség: 400 000 Ft

Támogató: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Túránk célja volt a magyar-román határon átívelő gyönyörű Körösök Völgye egyedülállóan gazdag és sokszínű természeti, valamint kulturális egységére felhívni a figyelmet.

Túra időpontja : 2019. július 13-14., szombat-vasárnap

Résztvevők száma: 35 fő

Útvonal:

oda: Békés Dánfok – Békéscsaba – Gyula – Dénesmajor –határátlépés – Feketegyarmat

vissza: Feketegyarmat – Dénesmajori kishatárátkelő – Fekete-Körös töltése – Kettős-Körös töltése – Doboz – Kettős-Körös töltése – Békés Dánfok.

Nehézségi fok: Közepes, 18 – 22 km/óra sebességtartományban

Táv:

oda: 47 km, sík aszfaltozott, kiépített kerékpárúton és közúton.

vissza: 42 km, sík, töltéskoronán, leginkább földúton és aszfaltozott szakaszokon.

Túránkkal népszerűsíteni kívántuk a kerékpározást, a túrázást és a természetben történő szabadidő-eltöltést.

A projekt elérte az elvárt eredményeket, hiszen egyrészt népszerűsítette a nem motorizált közlekedési módokat, azaz jelen esetben a kerékpározást, mivel példán keresztül bemutatta, hogy ilyen nagy távot is tud kerékpárral szinte bárki teljesíteni. Ezen felül a határon átnyúló kapcsolatok erősítését is szolgálta. E tájnak a szokásosnál is gazdagabb környezeti és természeti értékein kívül az itt élők történelmi, néprajzi, vallási és kulturális sokszínűsége, valamint a Körös-vidék határon túli „szórványban” élő magyarságának vendégszeretete, meghatározó hangulatot biztosított e programnak. A túra a magyar-magyar kapcsolatok erősítését szolgálja. Számos pozitív visszajelzést kaptunk, a túrázók maximálisan elégedettek voltak, örültek a lehetőségnek, hogy kontrollált keretek közt, segítő szolgáltatásokkal ellátva teljesíthették a túrát és ismerhették meg a Békéscsabától 47 km-re fekvő Nagyzerindet és Feketegyarmatot. Fontosnak tartjuk megismerni és bemutatni közvetlen környezetünkben található helyi értékeinket. Ezen rendezvény által tapasztalatot és bizonyosságot szereztünk arról, hogy a kultúra és a turizmus nagyon jól összeilleszthető.