A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a TOP-6.9.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projekt keretében olyan programokat valósít meg, amelyek a projekt kitűzött fő célján túl egyéb célokat is el kívánnak érni. Programjaik a közösségépítést, közösségfejlesztést, a helyi gazdaság fejlesztését, a jövő formálást is megcélozzák, az egészségmegőrzésről, a természet-és környezetvédelem fontosságáról, a fenntartható fejlődésről, a helyi termékekről is szólnak.

https://korosoknaturpark.hu/top-6-9-1-16-bc1-2017-00001-egyuttmukodes-bekescsabaert-helyi-szintu-komplex-programok-bekescsaba-teruleten/

A Vackor Közösségi Kert nevű, a Kenderföldeken, a Vackor utcában lévő közösségi kert olyan földterület, amelyet egy közösség gondoz. Itt azon felül, hogy a résztvevők megtermelhetik a saját maguk számára szükséges zöldséget, gyümölcsöt, olyan közösség részesei is lehetnek, ahol a tudás és a tapasztalat megosztásra kerül. A kert helyszíne lehet agrárgazdasági innovációknak is, de szemléletformáló programoknak is helyt fog adni. A kertben a résztvevők belekóstolhatnak az önellátásra való termelés rejtelmeibe, lehetőség lesz vegyszermentes, jó minőségű élelmiszerek lokális előállítására, de a kertművelés az egészségmegőrzés fontos eleme is lehet a rendszeres testmozgás által. Fontos cél, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok vagy munkanélküliek számára biztosítani tudja a kert a jó minőségű élelmiszerhez való hozzájutást aktív közreműködés esetén.

Várjuk azok jelentkezését, akik szívesen művelnének kertet, de a feltételeik jelenleg ehhez nincsenek meg, illetve azokat is, akik tudásukat szívesen megosztanák másokkal, vagy saját elképzeléseik megvalósításához keresik a lehetőséget.