Nemzeti értékeink a Kultúrpajtában

Projekt azonosítója: HF/492/2018

Összköltség: 996 000 Ft

Támogató: Agrárminisztérium

A projekt keretében 2019-ben létrehoztuk a Hungarikum kiállítást és játszóházat, mely kapcsán azt a célt tűztük ki, hogy a Kultúrpajta nevű közösségi terünket bővítsük egy olyan kiállítással, amely a nemzeti értékeket (hungarikumokat, kiemelt nemzeti értékeket, megyei-, települési értéktár elemeit) bemutatja és népszerűsíti. Azon települési és tematikus rendezvényekre, ahova meghívást kapunk, visszük magunkkal és kiállítjuk, illetve a partner települések közösségi tereibe is kölcsönadjuk egy-egy időszakra, ahol kiállításra kerül, ezáltal biztosítva, hogy -akár országosan is- a lehető legtöbb emberhez eljusson. A kiállítás statikus (15 db molinó) és interaktív elemekből áll össze.

Az interaktív kiállítási elemeket Hungarikum Akadémiának hívjuk, ezzel a látogatók minden korosztályát meg tudjuk szólítani és be tudjuk vonni.

A kiállítás és a játszóház fogadtatása felülmúlta a várakozásainkat. A felnőttek sokat tudnak a hungarikumainkról, a gyerekek pedig játékos formában ismerkedhetnek meg velük, ezzel is ápolva, tovább örökítve kultúránkat, hagyományainkat, értékeinket. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a helyszínen, és szinte folyamatosan érkeztek/érkeznek a felkérések a kitelepülésekkel kapcsolatban.

 

Békés Megye Ízei

Projekt azonosítója: HF/547/2017

Összköltség: 1 723 500 Ft

Támogató: Földművelésügyi Minisztérium

A XIX. Madzagfalvi Napok keretein belül 2017. szeptember 1-3. között a nemzeti értékeket népszerűsítő programot valósítottunk meg.

A IV. Békés Megye Ízei Kiállítás és Vásáron a legmagasabb minőségű agrárgazdasági és gasztronómiai termékeket előállító, hagyományos eljárást alkalmazó megyei termelők, kézműves mesterek  kiállítottak, kóstoltattak, árusítottak az általunk biztosított térben. A termékkínálatuk között szerepelnek Hungarikumok, illetve a helyi és megyei értéktárban már szereplő termékek is.

Bemutató teret alakítottunk ki a környező települési értéktárak értékeiből.

Hungarikum Akadémiát tartottunk kicsiknek és nagyoknak, az interaktív foglalkozásokkal a látogatók minden korosztályát megszólítottuk.

Főzési, ételkészítési bemutatókat szerveztünk megyei és települési értéktárakban szereplő alapanyagokból. Fontosnak tartjuk, hogy az érdeklődők lássák és megtapasztalják, hogy hogyan lehet elkészíteni a helyi termékeket.

A Magyar Értékek Vándortérképe és a Vándorkódex jelen volt a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. közreműködésével.

 

Körösök Völgye Nemzeti Értékei komplex eseménysorozat megszervezése

Projekt azonosítója: 314-5/2015/NAKVI

Összköltség: 1 900 000 Ft

Támogató: Földművelésügyi Minisztérium

A projekt keretein belül tablósorozatot gyártattunk Békés Város értékeiből, melyet több helyen is kiállítottunk. A terveknek megfelelően a tablók mobil elemként a település bemutatására alkalmasak a város és a városi értéktár bemutatkozó rendezvényein megyén belül és kívül, országhatárainkon belül és kívül.

Tematikus Értéktúrákat állítottunk össze, amely segítségével egy-egy térség és egy-egy értékcsoport (pl gasztronómia, természeti értékek, stb) bemutathatóvá, személyes élmények által átélhetővé válhat. 5 tematikus túra került kidolgozásra, melyek között kerékpáros és vízi túra is lett.

A legnagyobb horderejű programelem a Körösök Völgye Fesztivál megszervezése és megrendezése volt 2015. május 23-25. között Békés-Dánfokon. A fesztiválon bemutatkozási lehetőséget kaptak a Körösök Völgye települési értéktárai és a határon túli települések.

Körösök Völgye Fesztivál szombati napja tematikus nap is volt egyben: szombat a “halas és horgász nap”, ahol a halfogyasztást népszerűsítettük a Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Versennyel, melynek szervezője a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége volt. Ez egy nagy látogatottságú rendezvény volt.

Turisztikai Szakmai Fórum on vehettek részt az érdeklődők, valamint a térség fejlesztését szolgáló Partnerségi Együttműködési Megállapodás ünnepélyes aláírásán. Itt érdekes és hasznos előadásokat hallgathattunk meg, személyes kapcsolatokat építhettünk. Köszöntőt mondott Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkára.