Tanuljunk játszva a közös jövőnkért – Zöld Sziget játszóház

Projekt azonosítója: KNF/756/2018-ITM

Összköltség: 2 970 750 Ft

Támogató: Innovációs és Technológiai Minisztérium

2019-ben, Békés megyében egyedülálló, a keletkező hulladék csökkentését célzó szemléletformáló játszóházat hoztunk létre. A játékok javarészt egyedi fejlesztésűek, helyi kézművesek bevonásával készültek el. A játszóházzal a 4 év fölötti gyerekeket és a családjaikat céloztuk meg.

Annak érdekében, hogy a játékok a fejlesztés során tesztelve is legyenek, a FETA a program keretén belül több nyílt napot is tartott, ahol az iskolások, óvodások kipróbálhatták a játékokat, valamint 3 fesztiválon is megjelent a Zöld Sziget kisérőprogramként.

A Zöld Sziget Játszóház a közös játékon keresztül megtanítja a résztvevőknek a hulladék mennyiségének csökkentéséhez szükséges lépéseket. Azt, hogy a tudatos viselkedés a tervezésnél kezdődik, a bevásárlásnál is lehetőségünk van hulladékmentes termékeket választani, de ha hulladék képződik otthonunkban, akkor azt tudjuk újrahasználni, hasznosítani vagy szelektíven gyűjteni.

A projekt keretében 3 db, összességében 140.000 fős látogatottságú fesztiválra vittük el a játszóházat, még 2018-ban, ahol bemutathattuk és játszottunk a gyerekekkel. 2019-ben ennek folytatásaként nyíltnapsorozatot tartottunk, amelynek keretében ellátogattunk különböző iskolákba, óvodákba, illetve ők jöhettek csoportosan kipróbálni a játékokat az általunk bérelt helyszínekre. Ezáltal közel 500 gyereket értünk el. Valamint egy kreativitásra és az újrahasználatra épülő hulladékos szemléletformáló 5 napos Napközis tábort is szerveztünk 10 gyermek részére, ahol a játszóház további tesztelése és fejlesztése történt meg.