Környezetvédelem

 

                                              Környezetünk védelmében….

 

A háztartáson belül is nagyon fontos a fenntarthatóság megteremtése, és annak megőrzése.Többek között nagy szerepe van ebben a háztartási hulladékoknak. Kiemelendő a szelektív hulladékgyűjtés, azaz külön gyűjtendő az üveg, a papír, és a műanyag szemét is. Bár nem minden környéken van szelektív szemétgyűjtő, de egy kis szervezéssel könnyen megoldható ez is.

A tisztaságot is biztosíthatjuk kiváló minőségű tisztítószerekkel, mosogató – és mosószerekkel, univerzális tisztítószerekkel, amelyek igen hatásosak. Ilyen többek között a  Sodasan, Sonett, Ahimsa, Frosch. Fontos szempont, hogy ezek a termékek ne tartalmazzanak tartósítószereket, hozzáadott mesterséges anyagokat, kőolajszármazékokat. Az a legoptimálisabb, ha saját magunk készítjük el ezeket a tisztítószereket, de ha nincs rá lehetőségünk, akkor be is lehet szerezni helyi termelőktől: www.tisztajotisztitoszer.boltaneten.hu. Továbbá a szappankészítés fortélyait is el lehet sajátítani ugyanitt.

Aki kedvet kapott az elkészítésükre, azoknak hasznos tippeket, kiváló recepteket adunk” Zöld Tippek” című rovatunkban.

Szervesen kapcsolódik a fenntarthatósághoz, a környezet védelméhez, ha a saját környezetünkből, saját javainkból állítjuk elő a háztartásunk rendbentartásához szükséges eszközöket, illetőleg  itt helyben szerezzük be a szükséges alapanyagokat, mint például a citromsavat, bóraxot, szódabikarbónát, ecetet, mosószódát. Ezzel pedig támogatjuk a helyi termelők megélhetését is.

A műanyag , vagyis a PET palackok elterjedését tudjuk megállítani azzal, hogy nem palackos ásványvizet vásárolunk, hanem beszerzünk egy  megbízható minőségű vízszűrő kancsót. A költsége hamar megtérül, hiszen nem kell megvennünk az ásványvizet. Műanyag bevásárlótáskák helyett használjunk környezetbarát, vászonból készült táskákat, amelyeket könnyen és olcsón beszerezhetünk használtruha boltokban.

                              

                          

                            A komposztálásról  dióhéjban

 

” A Földet nem apáinktól kapjuk ajándékba, hanem unokáinktól kölcsönbe.”

 

Napjainkban  szerencsére igen elterjedt a  természetes lebomlás elvén működő komposztálás, ez a hálás és méltán egyre népszerűbb módszer, mint a hulladékcsökkentés és a környezetvédelem természetes alternatívája. Röviden néhány információval és hasznos linkkel  szeretnénk segíteni kedves olvasóinknak a módszer elsajátításához, és eredményesebbé tételéhez.

                                      

                         Miért komposztáljunk?

 

Számos előnye van többek között,  például:

– Kevesebb szemét keletkezik, hiszen a háztartásunkban keletkezett  szerves hulladék nagy részét felhasználhatjuk, ennélfogva később telik meg a hulladékgyűjtő, amely ritkábban kerül elszállításra, és csökken a légszennyezettség.

– A levegőbe kerülő káros anyagok mennyiségét úgy is csökkenthetjük, ha  az avart nem égetjük el, hanem felhasználjuk komposzt alapanyagként.

– Extra minőségű tápanyaghoz juttathatjuk a növényeinket, elősegítve  ezzel a fejlődésüket, hálából  pedig színpompás virágokkal ajándékoznak  meg bennünket.

– A keletkezett  szerves hulladék visszakerül  ezáltal a természet örök körforgásába, nem pedig a szemétégetőbe, amelynek káros hatásai  nagyon megterhelik  a Földet.

–  javítja a talaj minőségét, ezáltal nincs szükség műtrágyára.

– Csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, ami azt jelzi, hogy valójában mennyivel fogyasztunk többet, mint amennyink van. Bővebb információ erről a támáról Dr. Viktor András szakértő előadásában:

 http://youtu.be/B83-AA-4b8E .

–  nem utolsósorban pedig a testmozgás is hasznukra válik 🙂

 

                

                       Felhasználható nyersanyagok:

 

–  Főszabály szerint a szerves alapanyagok képezik a komposzt összetevőit. A konyhában  főzéshez, sütéshez felhasznált ételmaradékok közül a legideálisabb: gyümölcsök, zöldségek, teafilterek, –  különösen a gyógynövényteákhoz felhasznált szálas  növényekből készített összetevők, továbbá a tojáshéj, és kávézacc, a natúr papír, a gyapjú, és a pamut is megfelelő. A kertből a lehullott gyümölcsök, lomb, levelek, ágak, termések, az elnyílt, elhervadt virágok, a kerti gaz, a levágott fű  is ideális alapanyag. Egyéb összetevőkként  szerepelhetnek még a levágott haj és köröm is.

                           

      Ami semmi esetre sem kerülhet a komposztba:

Ezt a kritériumot nagyon fontos szem előtt tartani! Ebbe a felsorolásba illik: fertőzött, beteg növények, műanyagok és azok származékai, lakk,- festék,- olaj maradványok, az ételmaradékok közül a hús – és csontmaradékok, veszélyes hulladékok, elektronikai hulladékok, vegyszereket tartalmazó testápolási termékek, illetőleg gyógyszerek. Figyelni kell arra is, hogy a növények, amelyek belekerülnek a komposzt tárolóba, olyan helyről származzanak, amely nem a nagy forgalmú autóutak mentén található.

                    A komposztálás lépései:

 

– 1. lépés: Gyűjtés: A zöld hulladékokat gyűjtsük egy megfelelő nagyságú tárolóedénybe.

– 2. lépés:  Aprítás: Ideális, ha a nyersanyagokat 5 cm- nél kisebb darabokra vágjuk, így gorsítjuk a lebomlási időt.

– 3. lépés: Feltöltés: A komposztáló edényünk aljára helyezzünk faaprítékot, szalmát, ezzel biztosítva a megfelelő oxigénellátást, levegőzést, ami elengedhetetlen a folyamat megfelelő működéséhez. Erre kerüljön a szerves zöld hulladék. A rétegek közé különböző adalékanyagokat helyezhetünk el, amelyek egyrészt azt a célt szolgálják, hogy javítsák a komposzt minőségét, másrészt pedig semlegesítik az esetlegesen keletkező kellemetlen szagokat, és gázokat is. Ilyen adalékanyag lehet  – a teljesség igénye nélkül – például a föld, a zeolit, mészkő, őrölt dolomit. A leghatásosabbnak bizonyult ebben az esetben  a föld, illetve ha van a birtokunkban  van olyan komposzt, amely még nem teljesen érett. 

– 4. lépés: Keverés, és átrakás: A komposztkészítéstől számított 5-6 hét elteltével szükségessé válik a komposzthalom alapos megkeverése, de  addig még  ne nyúljunk hozzá, mert a gombák, és a baktériumok így tudják csak kifejteni áldásos tevékenységüket. Ezt a műveletet 6-8 hetenként érdemes megismételni, a komposzt minőségének javítása érdekében.     

 

 Nagyon fontos a megfelelő nedvességtartalom megléte, és az oxigénellátás megfelelő biztosítása, ennek érdekében gyakran ellenőriznünk kell a komposzthalmot.

 

Két fajta komposztot különböztethetünk meg. Az egyik a 4-6 hónapos, vagyis a friss: ezt használhatjuk fák, cserjék betakarítására,  a  másik pedig, amely a 8-12 hónapos érett komposzt  már rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amely alapján alkalmassá válik a talaj minőségének javítására. A komposztálás napja minden év október 18.-án van.

Használjuk hát ki a komposztálás eme csodálatos hatásait! A környezet védelme mellet kitűnő programként szolgálhat akár az egész család számára.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük