Könyvajánló

A könyvek, a filmek, és a zene kiemelten  fontos szerepet töltenek be életünkben. Amikor nehéz élethelyzetbe  vagy komoly krízisbe kerülünk, általában gyakran kerül kezünkbe egy könyv, vagy megnézünk egy filmet, ami  új felismerésekhez vezethet, és akár  teljesen más szemlélettel láttatja  a minket körülvevő világot , és segíti  annak rugalmasabb, tágabb, szabadabb értelmezését. Kiemelnek a múlt és jelen problémáinkból, amiktől sokszor nem tudunk elszakadni. Jelen ajánlónk ebben próbál segítséget nyújtani, és bízunk benne, hogy  nem kevés sikerrel teszi ezt!

 

 

                                    

                                                       Könyvek:

 Állatvédelmi témában:

                      

 Bonifert Anna: Állatvédők könyve. Magánkiadás, 2013.

Minden, amit egy állatvédőnek tudnia kell. Praktikus, informatív és szórakoztató összefoglaló, rémisztő képek nélkül.Kutyák és macskák mentése, állatkísérletek, cirkuszok, állatkertek, haszonállatok, környezetszennyezés, állatvédelmi pszichológia, az állatok jogai, vegán életmód. Történetek, interjúk, beszámolók, tanácsok és leginkább az, hogy mit tehetsz Te az állatokért.

 

John Robbins: Why we love dogs eat pigs and wear cows ?

Szóval hogy is van ez, hogy a kutyákat szeretjük, de a malacot  megesszük, és bőr ruhákat hordunk? Miért kellene különbséget tennünk élőlény és élőlény között?  Ezt  a morális különbségtételt fejtegeti több fejezeten keresztül  ez a nagyszerű  írás.

 

      Táplálkozástan, egészséges táplálkozás, testápolás

                 

Dr. Rózsa Sándor:  Testápoló kislexikon. Ökotárs fogyasztóvédelmi füzetek, 2001.

A szerző, Dr. Rózsa Sándor az 1980-as években a kölni Albetus Magnus Egyetem tanársegédje volt,  a német környezetvédő mozgalom aktivistája, a Chemie in Lebensmitteln társszerzője, amely a környezetkemikáliák bemosódásáttárja föl az élelmiszerekben. Ez a kivételes, hiánypótló  kiadvány több oldalon keresztül táblázatban taglalja a kozmetikumok összetevőinek listáját , és azok egészségünkre  gyakorolt hatását, illetve  számos receptet kínál a krémek, testápolók elkészítésésre vonatkozóan.

 

A családban marad – a vegyi anyagok egészségügyi hatásai

“Amerikai kutatások mesterséges vegyi anyagokat mutattak ki újszülöttek köldökzsinór vérében. Az Egyesült Államokbeli kutatásra alapozva a Greenpeace és a WWF közös kiadványából kiderül, hogy a köldökzsinóron keresztül akadálytalanul jutnak a magzatba a veszélyes vegyi anyagok. Már korábbi kutatásokból ismertté vált, hogy a hétköznapi termékekben, az élelmiszerekben található mesterséges vegyi anyagok kimutathatóak az emberek véréből, ám most kiderült: ezek az anyagok a kisbabákba is átkerülnek.”    /Részlet a kiadványból /

 

Levegő Munkacsoport: Hétköznapi mérgeink. Magánkiadás, 2006.

A könyvből értékes információkhoz juthatunk, és kiderül többek között az is, hogy nem csak az élelmiszereink, hanem  a környezetünkben található tárgyaink, mindennapi életünk során használt dolgaink   is tartalmaznak  káros anyagokat, összetevőket.

 

Dr. Nancy Appleton: Hogyan győzzük le cukorszenvedélyünket? Mandala Véda kiadó, 2002.

Annak kézikönyve, hogyan váljunk meg a cukortól. Tippeket ad a bevásárlásra, az étkezésekre, építő barátságokra és a gyakorlatok többé teszik ezt a művet, mint bármely más étrendre és betegségre vonatkozó összefoglalót. Teszünk-e erőfeszítéseket arra, hogy meggyógyítsuk vagy megelőzzük a szívbetegséget, a rákot, a cukorbetegséget, az ízületi betegségeket és a csontritkulást. Ha készek vagyunk a jó egészségért tettek mezejére lépni, akkor e könyv nekünk szól. A cukormentesség az a még hiányzó láncszem, ami elvezet a tökéletes egészséghez.

 

Frank A. Oski. : A tejről őszintén . Mandala Véda kiadó, 2007.

Méreg vagy gyógyszer? Megdöbbentő tények a tej és tejtermékek valós egészségügyi hatásairól. Mindannyian idézni tudjuk a piac ismerős reklámszlogenjeit: “A tej élet, erő, egészség”, “Mindenkinek szüksége van tejre”. De vajon azzal is tisztában vagyunk, hogy a tejérzékenység és tejallergia sokkal gyakoribb betegség, mint azt általában elismerik?

 

Dr. R. Bircher: Szigorúan bizalmas – a táplálkozástan titkos dokumentumai. Kétezeregy kiadó, 2008.

Eszkimók, bantuk, vikingek, svájci hegylakók, új-guineai batátaevők. Böjt, nyers étrend-terápia, fehérjeminimum-kíserletek, permeabilitás -patológia. Megfigyelések és kísérletek az orvostudomány fehér foltjának számító táplálkozástan területéről. A modern orvostudomány tüneti kezelést folytat a betegségek gyógyításakor, amikor is a valódi okokat nem találva, a tüneteket kiáltja ki okoknak, és ezeket kezeli. A betegségek tüneteit ezáltal ugyan csökkenteni tudja, de a betegséget magát meggyógyítani nem, hiszen ha az okokat nem szüntetjük meg a betegség is marad. A könyvben összegyűjtött teljesen egyedülálló néprajzi megfigyelések egyértelműen bizonyítják: a civilizációs táplálkozás okozza (civilizációs ) betegségeink túlnyomó többséget.

 

Hans Ulrich Grimm: A leves hazudik. Kétezeregy kiadó, 2009.

Érzékeink manipulálására észrevétlenül egy világhatalom szerveződött: az ízipar.  A boltjaink polcait megtöltő élelmiszerek dúskálnak az aromákban és egyéb adalékanyagokban. A szerző megdöbbentő összefüggéseket tár fel a táplálkozás és a betegségek között.

 

Lénárt Gitta: Élő ételek könyve, Élő italok könyve, Élő édességek könyve. Bioenergetic kiadó.

Az élő azaz nyers, 42 °C fölé nem hevített ételek fogyasztását ajánló új táplálkozási irányzat egyre növekvő népszerűségének oka elsősorban az azzal járó életmódváltozás áldásos hatásában rejlik. A hőkezeletlen, magas energiájú zöldségek és gyümölcsök olyan “energiabombát” jelentenek szervezetünk számára, amely biztosítja egész napi aktivitásunkat. Növekszik koncentrációs képességünk, fizikai teljesítményünk, eltűnnek a gombás megbetegedések, bőrünk élővé, tisztává válik. Természetesen mindezek mellett, ha igényünk van rá, ehetünk főtt ételeket is. A fontos az, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, s ezt nagy örömmel, megelégedettséggel tegyük! Ebben nyújt segítséget ez a Magyarországon úttörő könyv.

 

Ferencsik István:  Kúrák könyve. Biográf kiadó, 1991.

 A neves természetgyógyász  ebben a  művében elkalauzolja  az  olvasót  a betegség és a fájdalom nélküli életbe, valamint  értékes tanácsokkal látja el a különböző   betegségek esetén végezhető léböjtkúrákkal,  tisztítókúrákkal , és a gyógyító táplálkozással kapcsolatosan.

 

Herbáció magazin :  Egy egyedülálló népigyógyászati magazin, amelyben értékes  gyógyreceptek, növényi alapú különleges ételek, italok, kozmetikumok, természetes tartósítási technikák  ismereteit gyűjtik össze a gyulai illetékességű szerzők, kutatók,és teszik azokat közkinccsé. Megvásárolható országszerte az újságárusoknál, illetve előfizethető bármelyik postán. Bővebb információ: www.erdokincse.hu.

Elixír magazin: Egy évtizedek óta  havonta megjelenő, kiváló szakemberek írásait tartalmazó kiadvány.Változatos témákat kínálnak az olvasóknak, ezoterikus témában. Betegségmegelőzés, program és termékajánlók is szerepelnek az újságban.

www.elixir.hu

 

Napfényes Alapítvány : Gabonaételek – A nap éltető ajándékai

A gabonák az egészség és az életerő forrásai, az emberiség egyik legősibb alaptáplálékai. Régen a magyar ember étrendjének gerincét képezték, szinte minden nap a terített asztalra kerültek. Könyvünk célja, hogy ismét közkedveltté tegyük a gabonafélékből készült ételeket. Aki szeretné megőrizni az egészségét, szeretne betegség és fájdalom nélkül élni, annak javasolt a jelenlegi étrendjébe olyan értékes táplálékokat beiktatnia, amelyek között kiemelt szerepet kapnak a hántolatlan gabonafélékből készült fogások. A gabonák: a rizs, az árpa, a köles, a rozs, a zab, a kukorica, a búza és a hajdina; amelyek a világ különböző tájain terjedtek el. A köles délről származik, a rizs és a hajdina keletről, a zab északról, a kukorica pedig nyugatról. A búza, az árpa és a rozs jellegzetesen európai gabona. Kiadványunkban levesek, főételek, feltétek, édességek és pástétomok leírásával nyújtunk segítséget ahhoz, hogy a mindennapokban változatosan és ízletesen tálaljuk a Nap ajándékait.

 

Napfényes Alapítvány:  Sütemények – Hagyományosat egészségesen

              (növényi alapanyagokból tej- és tojásmentesen)

A sütemények és a desszertek mindannyiunk életét megédesítik. Hogyan lehet elôsegíteni azt, hogy testünk egészségét is szolgálják, de ne kelljen a nem kívánatos „kocká­zatoktól és mellékhatások”-tól tartanunk? Sok betegség kialakulásához hozzájárul ugyanis a hagyományos süteményekben található fehér cukor, fehér liszt, állati zsiradék és a különféle adalékanyagok. Bár egyre többen szeretnének egészségesebben élni, az édességekről mégis nehezen mondanak le.Könyvünk célja, hogy lehetőségeket kínáljunk a régi jól bevált receptek újjávarázsolásához. Aki szeretné megőrízni az egészségét, szeretne betegség és fájdalom nélkül élni, annak javasolt a jelenlegi étrendjébe olyan értékes tápanyagokat beiktatnia, melyeke­t a teljes kiőrlésű gabonalisztek, a természetes édesítők és a növényi olajok tartalmaznak. Kiadványunkban torták, piskóták, kelt- és leveles tészták, kevert és gyúrt, valamint sós sütemények leírásával nyújtunk segítséget ahhoz, hogy a mindennapokban változatos és ízletes édességek kerüljenek az asztalunkra. Az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt tartva 85 tisztán növényi alapanyagok felhasználásával készült, ízletes finomság receptjét adják közre mindenki örömé­re és egészségére.

 

                    Napfényes receptek – a Napfényes Élet alapítvány szerkesztésében.

Célunk e füzetecskékkel segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. Igyekeztünk a gyűjteménybe kipróbált, jól bevált recepteket összegyűjteni, melyek a különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig. Ezekből válogatva a mindennapi étkezésünkhöz, valamint különleges alkalmakra egyaránt készíthetünk változatos, egészséges és ízletes ételeket! A gyűjteményben található receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokat tartalmazzák, vagyis főleg gabona- és zöldségféléket, olajos magvakat, növényi olajat, aszalt gyümölcsöket és fűszereket. Nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket), és nem tartalmaznak ásványi, illetve denaturált alapanyagokat sem: nincs tehát bennük például só, fehérliszt vagy kristálycukor. A felhasznált alapanyagok mellett igyekeztünk ügyelni az ételekben szereplő anyagok megfelelő párosítására is. A zöldségfélék például jól összeillenek a gabonafélékkel és az olajos magvakkal. A gyümölcsök viszont általában nem „férnek össze” semmilyen más ételféleséggel, sőt többféle gyümölcsöt sem tanácsos egy étkezésen belül fogyasztani. Az összeillő és össze nem illő ételpárosítások a füzetek  végén táblázatos formában megtalálhatóak.

 

                                        Lélek, pszichológia, önismeret :

 

Hermann Meyer:

      Mert megérdemellek…

                  …akár tetszik, akár nem. Bioenergetic kiadó, 2010.

 

Leleplező könyv a párkapcsolatokban felmerülő problémákról, automatizmusokról, hibákról. Mindannyian tökéletes társra vágyunk, s abban bízunk, hogy egy szép napon belép az életünkbe a Nagy Ő. A sors azonban nem szerencsejáték, meghatározott törvények szerint működik.Mindenki olyan társat kap, amilyet megérdemel, függetlenül attól, hogy ez tetszik-e neki, vagy sem. Az író kíméletlenül, ám játékos formában tárja fel viselkedésbeli és gondolkodási hibáinkat, amelyek miatt olyan gyakran csalódunk a szerelemben és a párkapcsolatban. Megmutatja, milyen úton érhetjük el azt a szintet, amikor tudatosan alakítjuk kapcsolatunkat azzal a társsal, akit megérdemlünk.

 Vlagyimir Merge: Anasztázia. Silvana kiadó, 2005.

 A szibériai tajgán élő nő az ember által elérendő, lehető legtisztább életmódot, a természettel, önmagával, másokkal és a természetfelettivel való összhangját valósítja meg. Talán az egyetlen ember a Földön, aki azonban, láthatatlan erőkkel segíti a civilizáció ártalmaitól szenvedő társait. Lebilincselően tárja elénk az Igazságot. Merge az átlagember szkepticizmusával mutatja be a megkérdőjelezhetetlen hitet és belső erőt.

 

A könyv további sorozatai:

 

–  A Zengő Cédrusok

–  A Szeretet Tere

–  A Teremtés

–  Kik vagyunk?

–  A Család könyve

–  Az Élet Energiája

–  Az Új Civilizáció

 

 Hermann Hesse: Sziddhárta. Carthapilus kiadó, 2005.

Hesse 1919-ben, egy évvel az első világháború katasztrófája után kezdi írni a Sziddhártát. A közhangulatot, a szellemi életet a kultúrpesszimizmus, a dekadencia jellemezi. Hessét az útkeresés ösztönzi, a szellem – lelki megújhodás lehetőségeit keresi, ez vezeti az idegen, keleti kultúra világába. A Sziddhártát 42 nyelvre fordították le és napjainkig több millió példányt adtak el belőle. Sziddhárta, a buddhizmus megalapítója – mint általában a keleti vallások központi alakjai – társadalomtól elfordult, önmagát kereső ember. Sziddhárta története megszólít minden fogyasztói társadalomtól megcsömörlött embert, többek között ezért vált világszerte kultikus könyvvé és aktuálisabb napjainkban, mint valaha.

 

Louise L. Hay: Éld az életed.. Édesvíz kiadó, 2011.

  A New Age mozgalom nemzetközileg elismert vezéregyéniségének műve végigvezet minket egy mentális kezeléssorozaton. Gyakorlatait alkalmazva megszabadulunk azoktól a gondolati beidegződésektől, amelyek kikezdik testi-lelki egészségünket. Ha követjük tanácsait, feltárhatjuk és kiaknázhatjuk szellemi erőnket, s feloldhatjuk gátlásainkat, amelyek megakadályoznak minket céljaink elérésében. Minden fejezet egy pozitív megerősítéssel indul és egy „kezeléssel” zárul, ami nem egyéb, mint a tudatunk átalakítását célzó pozitív gondolatfolyam. A szerző legfőbb üzenete a következő: ha készek vagyunk a szellemi erőfeszítésre, csaknem minden bajt orvosolhatunk. Beavat a gyógyítás rejtelmeibe és beszámol arról is, miként gyógyította ki magát súlyos rákbetegségéből. Könyve egyetlen célt szolgál: eloszlatja félelmeinket és segít, hogy változtassunk a problémáinkat előidéző negatív hozzáállásunkon. Eligazítást ad a betegségeink hátterében meghúzódó berögzült tudati sémákról és lelki okokról, illetve megmutatja ezek összefüggéseit is. Az Éld az életed! bebizonyítja, hogy bármilyen gondunk-bajunk van, és bármilyen messziről induljunk is, képesek vagyunk a teljes megújulásra.

 Váradi Tibor: Szellemtudomány I.rész: Az ember és a létezés titkai. A szellemtudomány az a megismerési út, amely a szellemi igazságok megértése, megélése és megvalósítása által elvezeti az embert valódi önmagához, belső lényegéhez, amelynek segítségével képes visszatérni az isteni teljességbe. Ennek az útnak az alapvető tanításait és gyakorlatait ismerteti e könyv. Az ősi tanítások szerint az ember mint szellemi lény valamikor a létezés középpontjában volt, egységben az Abszolútummal. Ebből a centrumból azonban kisodródott a létezés perifériájára, s elfelejtette, honnan jött, hová tart, és ki is ő valójában. Az egységből a kétségbe, a kettősségek világába esett. Az egységbe való visszatérés csak az egészséges ember számára lehetséges. EGÉSZ-ségünk alapja pedig a létezés minden területével való szeretetteljes harmónia és összhang: önmagunkkal és embertársainkkal, a természettel és a természetfelettivel. A különféle vallások és szellemi áramlatok azért keletkeztek, hogy az embert visszavezessék az Ősforráshoz, a Végső Okhoz. Ennek útját-módját tanították az emberiség nagy vallásalapítói, mesterei és beavatottjai. Mivel sokfélék vagyunk, sokféle út létezik. Ezek egyike a szellemtudomány útja, amely a mai kor emberének szól, és képes őt visszavezetni az egységbe. A könyvben kifejtésre kerülő legfőbb témák:    

 

– Földfejlődés és emberiségfejlődés

– Az ember és a világ felépítése

– Karma és reinkarnáció

– Angyalok és ellenerők

– Beavatás és megvilágosodás  

 

II.rész:  A tudati lélek korának titkai

A Föld egy „iskola”, ahol a fő „tantárgyak” a bölcsesség, a szabadság és a szeretet. Mindannyian azért születünk a Földre, hogy ezekben fejlődjünk. Égi és földi tanítóink, mestereink segítenek abban, hogy minél jobban elsajátítsuk a főtantárgyakat. Fontos megértenünk, hogy a szellemi fejlődés nem automatikusan történik, azért nap mint nap tudatos erőfeszítéseket kell tennünk! Saját törekvésünkhöz azonban mindig hozzáadódnak a kegyelmi erők, csak így képes az ember egyre feljebb emelkedni. A szellemi képlet tehát a következő: törekvés + kegyelem = fejlődés.  A szellemtudomány abban kíván segítségünkre lenni, hogy ha már felébredt bennünk a helyes törekvés, akkor a magasabb isteni szándékokkal összhangban cselekedjünk. A szellemtudomány a korszellemnek megfelelő tanítások és gyakorlatok átadásával támogatja fejlődésünket és felemelkedésünket. Így tud megvalósulni a végső cél, amely az emberben lévő egyéni szellem visszavezetése az isteni Világszellembe, az érzékfeletti világ lényeinek és tényeinek valódi megismerése által.

 

A könyvben kifejtésre kerülő legfőbb témák:

 

–  Beavatás Lemúriától napjainkig  

–  A szívcsakra felélesztése

 – Élet a halál után

–  Az elementális világ lényei

–  Michael-impulzus korunkban

 

A szellemtudományról szóló könyvsorozat második kötete feltételezi, hogy az olvasó már alaposan és figyelmesen áttanulmányozta az első kötetet! Az előző könyvben leírtak ismerete nélkül a jelen könyv több ponton érthetetlen vagy félreérthető.

 

III. rész: A bölcsesség és a szeretet útja.

A szellemtudomány az a megismerési út, amely a szellemi igazságok megértése, megélése és megvalósítása által elvezet minket valódi önmagunkhoz, belső lényegünkhöz, amelynek segítségével képesek vagyunk visszatérni az isteni szeretetegységbe. Erre az útra akkor érdemes rálépnünk, ha a szándékaink tiszták és komolyak. A hiteles szellemi iskolák minden korban nehezen teljesíthető feladatokat adtak a tanítványoknak. Szellemi szempontból csak annak van maradandó értéke, ami belső erőfeszítések árán született! A mai kor embere számára talán az a legnagyobb kihívás, hogy a szellemi fejlődés útját nem a világtól elvonulva, hanem a mindennapi élet közepette kellene bejárnia. Tiszteletre méltó, ha napjaink embere a hétköznapok gondjai és terhei mellett a munkahelyi követelményeknek és a családi kötelezettségeinek egyaránt megfelelve időt szán a szellemi fejlődésére. Ne feledjük a bölcs mondást: „A világban élni, de nem a világból” – ez lenne a megvalósítandó feladat mindannyiunk számára. A könyvben kifejtésre kerülő legfőbb témák:

 

 –  A Szent Grál titkai  

 – Asztrológia és asztroszófia

 – Szellemtudományos táplálkozástan

– A találkozás misztériuma  

 – Az ima jelentősége a szellemtudomány tükrében

A szellemtudományról szóló könyvsorozat harmadik kötete feltételezi, hogy az olvasó már alaposan és figyelmesen áttanulmányozta az előző köteteket, mert az ott leírtak ismerete nélkül a jelen könyv több ponton érthetetlen vagy félreérthető.

 

Váradi Tibor: Az emberi lét titkai

“Ember, ismerd meg önmagad!” – szól hozzánk a múlt messzeségéből a bölcs felszólítás. Önmagunk megismerésénél kevés dolog lehet fontosabb, hiszen az ember önmagával élete végéig “össze van zárva”. Az emberi lét rengeteg titkot rejt, amit érdemes megfejteni. Az idők során sokan keresték a választ a következő kérdésekre:  Ki az ember? Mi az ember? Mitől ember az ember? Hogyan alakult ki? Mivé fejlődhet? Mi az ember feladata a földi világban? A spirituális emberismeret a magasabb megismerés segítségével vizsgálja az ember eredetét, kialakulását, a világban elfoglalt helyét, felépítését és fejlődését. A szellemi megközelítés szerint ami az emberből látszik, az csak a jéghegy csúcsa. Nem szűkíthetjük le őt arra, ami belőle fizikálisan érzékelhető! Ha sikerül teljes és tiszta képet alkotnunk róla, az fejlesztő hatással lesz az élet több területére is. Másként éli az életét az ember, ha úgy gondolja, hogy léte pusztán egy véletlen eseménynek köszönhető, és másként, ha úgy tekint az emberi létállapotra, mint lehetőségre és egyúttal feladatra. Úgy gondolom, nagyobb tisztelettel és szeretettel fordulnának az emberek egymás felé is, ha tudnák és átélnék az emberi lét páratlan jelentőségét.”  Ízelítő a könyvben érintett témákból:

Önismeret, Gyógyulás, Karma , Meditáció.

Beavatás , Angyalok , Köztes lét , Önfejlesztés.

Egészség , Táplálkozás , Csakrák , Álomélet.

 

Lélekhíd:  Mindennapi imádságok – imakönyv

„… Az ima lényege abban áll, hogy az ember felemeli szívét-lelkét a szellemihez, az istenihez. Az ima gyógyító erőket aktivizál a testben és a lélekben egyaránt. … Az igazán értékes és hatékony ima szívből fakad, valamint hittel és bizalommal teli. Az így mondott ima révén láthatatlan kehely születik lelkünkben, amely képes befogadni az isteni szeretetet és kegyelmet….”

 

A csodák könyve / A Course of Miracle /.  Az Út a csodákhoz egy olyan jelenség, amely több ezer ember életére van rendkívüli hatással. E három részbõl álló könyv egy 1965-ben kezdõdött belsõ diktálás során érkezett a Columbia University (Columbia Egyetem, USA) egyik pszichológusához. Tízévnyi elõkészület után, elõször 1976-ban adta ki a Kurzus anyagát a Foundation for Inner Peace (Belsõ Béke Alapítvány, USA). Azóta mind az ötven amerikai államban, és közel ötven más országban több, mint 1.500.000 példányát vásárolták meg az élet legkülönbözõbb területérõl érkezõ, mindenféle vallású nõk és férfiak, anélkül, hogy a könyvet bárhol is reklámozták volna.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük