Egészséges táplálkozás

                                           Táplálkozás természetesen 

 

Eltávolodtunk a természettől… Észrevétlenül váltunk a  fogyasztói társadalom rabjaivá! A reklámok, plakátok  messziről harsogják:  ” Vásárolj, fogyassz minél többet, minél olcsóbban, minél feldolgozottabb formában, hiszen csak elő kell venni a fagyasztóból, beteszed a mikróba 2 percre, és máris megvan az ebéded  vagy a vacsorád!”  A média, különösen a televízió – avagy az “egyszemű guru ” – majd megmondja!

 

 Csakhogy ennek a kényelemnek nagyon nagy ára van. De a nagy rohanásban sajnos ezt nem vesszük észre…Csak akkor eszmélünk rá erre, amikor már komolyabb  egészségügyi  problémáink  jelentkeznek,  szinte egyik napról a másikra.  Akkor pedig szintén egy instant megoldáshoz folyamodunk: a gyógyszerekhez.. És az ördögi kör tovább folyatatódik. Az ipari termeléssel összefüggésben megjelent számtalan betegség,  amely  nagyrészt ennek a számlájára írható. Kiemelendő a fehér liszt és fehér cukor , amelyet méltán emlegetnek ” fehér halál ” néven , hiszen összetételüknél fogva semmilyen érdemi tápanyagot nem tartalmaznak, amelyet a szervezetünk hasznosítani tudna. Kiváló alternatívái  lehetnek  a fehér lisztnek a teljes kiőrlésű termékek, mint például a tönkölybúzából vagy a rozsból készült változatok.  Lisztérzékenyeknek  gluténmentes változatban előforduló alternatívák: hajdina, köles, kukorica.

 Annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket, étkezésünk legnagyobb részének gyümölcs és zöldségfogyasztásból kellene állnia. A nyers, élő vitaminok,  tápegész anyagok tudják csak feltölteni energiával sejtjeinket. Lúgosítják lelkünk templomát, közömbösítik a káros savakat, amelyek számos betegség forrásai lehetnek. Klorofill tartalmuk mintegy zöld vérré válik szervezetünkben. Nyáron különösen gazdagon lát el bennünket  a természet ezekkel a kiváló vitaminforrásokkal! A jelszó a táplálkozásban: vissza a természethez! Minél egyszerűbb, természetesebb formájában  vesszük magunkhoz ételeinket, annál egészségesebbek leszünk! Ez nem azt jelenti, hogy csak salátákon kell élnünk, sőt! ! Fantasztikus, tápláló és igen impozáns étel és italkölteményeket készíthetünk gyümölcsökből, és zöldségekből is, akár főzés és mindenféle hőkezelés nélkül! Bővebb információ, és képek:  www.nyersetel.blogspot.com.

                            

                                             Az állati fehérjéről

 

Valóban szükségünk van állati fehérjére, amikor növényi forrásból is ugyanúgy beszerezhetjük a szükséges fehérjemennyiséget? Az a” fehérjemítosz „ kering mindenhol, mely szerint a hús szükséges ahhoz, hogy életben maradjunk, mert csak ez tartalmazza az eszenciális zsírsavakat, amelyek testünk építőköveit képezik. Az  állati eredetű élelmiszerek, mint a húskészítmények, zsiradékok,  tej és tejtermékek, tojás és a belőlük  készített élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott. Elsősorban azért, mert savassá változtatják az emésztőrendszer kémhatását, másodsorban azért mert a lebontásuk során a szervezetben mérgező anyagok keletkeznek, és rengeteg betegség melegágyát képezik. A nagyüzemi körülmények között tartott állatok  szervezetében felhalmozódott hormonok , gyógyszerek, valamint az életük kioltásával keletkező  félelem, rettegés rezgésszintje is átkerül az emberi szervezetbe, ahol kifejtik negatív  hatásaikat testi, lelki és szellemi szinten egyaránt. A húsból  készült termékek  magas koleszterintartalommal bírnak, a tojást  és a tejtermékeket  pedig a legfőbb  allergénforásokként tartják számon.

 

 

                         

                    Vitaminok és nyomelemek jelentősebb  növényi forrásai :

 

 

                          

Vitamin

Jelentősebb forrásai

A (retinol)

Répa, paradicsom, kelkáposzta, spenótlevél, brokkoli, cékla,
sárgabarack, áfonya, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, csalán,
petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma

B1 (tiamin)

Olajos magvak, dió, mogyoró, gesztenye, búzacsíra, napraforgó,
paradicsom, uborka, kelkáposzta, répa, csalán

B2 (riboflavin)

Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta,
káposzta, aszalt szilva

B3 (niacin)

Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió,
búza

B5 (pantoténsav)

Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak
(még: méhpempő)

B6 (piridoxin)

Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, sörélesztő, napraforgó,
káposzta, vöröshagyma

B 12

Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, algák

C (aszkorbinsav)

Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, brokkoli,
nyers petrezselyem, paradicsom, kelkáposzta, csalán

D (kalciferol)

Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő

E (tokoferol)

Napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kel,
spenót, gabonafélék

H (biotin)

Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke

K

Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár

P

Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye,
csipkebogyó, citrom, hajdina

U

Csalán, nyers káposzta, káposztalé

 

 

Nyomelemek

Jelentősebb forrásai

Szelén (Se)

Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli

Vas (Fe)

Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, gyümölcsök, erdei szamóca,
mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely

Kalcium (Ca)

Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs,
mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió,
napraforgó, szárazbab

A táblázat forrása: Napfényes Élet Alapítvány: www.napfenyes.hu

 

Van egy természetközeli népcsoport, a hunzák, akik Pakisztán legé

szakibb részén élnek. Magas életkoruk, – átlagéletkoruk 100 év körül van – és kiváló egészségi állapotuk miatt kerültek a figyelem középpontjába. Mindez -egyrészt –  természetes táplálkozásuknak köszönhető, hiszen fő táplálékforrásuk a friss zöldségek, gyümölcsök, és a gabonafélék.  A civilizációs betegségek, – mint például a rák – messze elkerülik őket, hiszen rengeteg kajszibarackot fogyasztanak, amelynek minden részét felhasználják  –  még a magját is, amit megőrölnek és elfogyasztanak. A nők akár még 60 évesen is fogamzóképesek. Táplálékaikat kb. 80 százalékban nyersen fogyasztják.  Hosszú életkorukhoz hozzájárul még a friss levegő, a tiszta víz, amely a gleccserek olvadásából származik. Bár mi nem élünk ilyen mesés körülmények között, de egy kis furfangos  szervezéssel  az életünkbe varázsolhatunk  egy – egy szeletet ebből a világból 🙂 Például vegyszermentesen juthatunk hozzá  élelmiszereinkhez  a saját kertünkből – az általunk megtermelt terményekből, amennyiben pedig  nincs lehetőségünk erre, akkor pedig minden szombaton a Széchenyi Ligetben a Biopiacon  9-12 óráig helyi, illetve biotermelőktől is  beszerezhetjük friss  és jó minőségű áruk formájában. Az ivóvíz tisztaságát elősegíthetjük vízszűrő berendezésekkel , a friss levegőn pedig feltöltődhetünk hétvégenként: különböző túrákon, kirándulásokon, színes programokon  vehetünk részt, amelyet alapítványunk, a  Fenntartható Térségért Alapítvány szervez heti rendszerességgel. Bővebb információ a “Kirándulások, túrák ” menüpont alatt található.

Néhány  finom recepttel, és tippel  mi is szeretnénk hozzájárulni az egészséges életmódhoz.

 

                        10 tipp egészségünk megőrzésére:

 

Az egészséges életmód alábbi elemei természetes szükségleteink, amelyek az élet teljességéhez nélkülözhetetlenek. Egyéni döntésünkön és akaratunkon múlik, élünk-e velük: 

 

1.      Napfény – minden élő szervezet éltető forrása, lelkünket emeli, a mindig áradó szeretet hőjével melegíti át testünket. Sok hasznos tulajdonsága mellett, a fény tesz minket aktívvá, a napsugarak segítségével keletkezik D-vitamin szervezetünkben, élénkíti anyagcserénket. A felkelő nap sugaraival jobban indul a napunk.

 

2. Víz – testünk 70 %-a víz, mivel az információk áramlásához, a megfelelő agyi és izomműködéshez nélkülözhetetlen elem. Minél tisztábban fogyasztjuk, annál kisebb terhet mérünk kiválasztó szerveinkre. Testünknek naponta minimum 1,5 liter vízre van szüksége, ez változhat évszaktól, fizikai, lelki, szellemi igénybevételtől függően.

3.  Levegő – Oxigén nélkül sejtjeink elpusztulnak, anyagcserénk összeomlik. Tudatos légzéssel tisztítjuk tüdőnket, gyorsítjuk anyagcserénket, frissítjük agyműködésünket, megnyugtatjuk lelkünket. Lélegezzünk mélyeket, vegyük észre tüdőnk működését! 

 

4.  Természetes táplálék – szénhidrát, fehérje, zsírok, ásványi anyagok, vitaminok. A növényi étrend mindezt jól hasznosíthatóan, méreganyagok nélkül, a megfelelő minőségben és mennyiségben, kompletten tartalmazza. Az ember számára a legmegfelelőbb a változatos, gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből és olajos magvakból álló étrend.

 

5.  Mozgás – kiadós, izzasztó mozgással juttatjuk el a tápanyagokat, az oxigént, a vizet, a legkisebb hajszálereinkig, szívünktől legtávolabbi sejtjeinkig. Testfelépítésünk, csodálatos izomrendszerünk rendszeres mozgásra teremtetett; csontrendszerünk a mozgás által erősödik. Amit a természet nem használ, elkezdi lebontani. A mindennapos testedzés egész szervezetünknek jót tesz.

 

6. Pihenés – napi aktivitásunkat az éjszakai pihenéssel tudjuk kiegyensúlyozni, ekkor történik minden olyan probléma helyreállítása, amelyre intelligens szervezetünk nappal nem tudott korrigálni, fontosabb tevékenységek miatt. Sötétben történő nyugodt alvással képes a szervezet regenerálódni, ezért fontos az éjszakai alvás, a sötétedéssel összhangban, este 10 órától reggel 5 óráig.

 

7. Pozitív gondolkodás – A víz információt közvetít és programozható – mivel minden sejtünk tartalmazza, gondolatainkkal egész szervezetünket áthangolhatjuk, pozitív vagy negatív irányba hangsúlyozva. Döntsünk úgy, hogy pozitívan élünk, környezetünk számára is ezt sugározva. Keressük mindennek a jó oldalát, ne engedjük eluralkodni magunkon a szorongó, aggódó, bizonytalan gondolatokat, érzéseket! Legyünk biztosak magunkban és környezetünkben. Az univerzum törvényei szerint minden történésnek oka van. Keressük meg és fordítsuk saját és embertársaink javára!   

 

8.  Kreatív munka, alkotás – a művészi munka elmélyít, olyan képességeinket hívja elő, amelyek kedvezően hatnak lelkünkre, szellemünkre, megnyugtatnak, kikapcsolnak napjainkban eltúlzott logikus gondolkodás hajszájából. Minden tevékenységet lehet alkotásként végezni. Törekedjünk erre!

 

9.  Egészséges emberi kapcsolatok – Önmagunkat embertársainkkal való találkozásaink során ismerjük meg; másokkal olyan erényeket gyakorolhatunk – elfogadás önzetlenség, tisztelet, tolerancia, együttműködés, kölcsönösség, szeretet – amelyeket egyénileg nem tudnánk megélni. Keressük és ne kerüljük az emberi kapcsolatokat, találjuk meg másokkal a közvetlen, szívből jövő kommunikáció módját!

 

10.         Szellemi gyakorlatok, tudatosság – segíti, hogy Ég és Föld között valóban hidat képezzünk, ne csak a Világból, hanem a Világban éljünk, figyelemmel kísérve és követve törvényszerűségeit, szabályait. Földi érzékeinken túli képességeinket – megérzéseinket, intuícióinkat, befelé figyelésünket fejleszti, a láthatatlan világgal való kapcsolódásunkat teszi lehetővé a rendszeres elmélyedés, meditáció és az ima.

 

 

 

 

                                    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük