Öltözködés

                                                           Öltözködés

 

A ruházkodás – azon kívül, hogy védi testünket a káros környezeti hatásoktól –  számos más hatással is bír. Öltözködésünk sok mindent elárul rólunk. Többek között jelzi, hogy melyik társadalmi réteghez tartozunk, milyen a stílusú darabokat kedvelünk. A színekkel kifejezhetjük az aktuális hangulatunkat, sőt energetikailag is befolyásolhatjuk testünk- lelkünk állapotát. Nem mindegy, hogy milyen anyagból készült ruhákat viselünk, hogy honnan szerezzük be azokat, és persze az  sem hátrány, ha olyan öltözéket viselünk, ami illik hozzánk. Az pedig kifejezetten fontos, hogy jól érezzük magunkat benne! 

 

A legjobb anyag, amiből készülhet egy ruhadarab: az a tiszta pamut, a len, a kender, és a bambusz. Az az ideális összetétel, ha nem tartalmaz műszálat. A műszálas ruhadarabok allergiát, bőrirritációt is okozhatnak, ráadásul kőolajszármazékokból készülnek, így előállításuk környezetszennyezéssel járhat, és nem bomlanak le. Hazánkban nagyon elterjedtek a kínai ruházati boltok, amelyek legtöbbje műanyag termékekből kínálja portékáit, és  sajnos nincs ez másképp a ruhák esetében sem. Ezenfelül ráadásul az egészségünkre káros anyagokat tartalmazhatnak.. Ideálisabb megoldásnak tűnhet, ha inkább turkálóból szerezzük be a dolgainkat. Megfelelő tisztítással könnyen új holmikat varázsolhatunk belőlük, sőt olyan egyedi darabokkal is megajándékozhatjuk magunkat, amelyek biztosan nem jönnek szembe velünk az utcán :). Ha valaki azonban mégis új darabot szeretne vásárolni  jó minőségben, csak egy kattintás:  www.biopamut.hu., www.okoruhak.blog.hu. Hazánkban, az alábbi üzletek árusítanak természetes, organikus  alapanyagból készült termékeket :

Mollys ( Kizárólag organikus termesztésből készített alapanyagokból alőállított ruhákat kínálnak: www.mollys.hu, Marks & Spencer, Levi’s, Jackpot, C & A ( A legfontosabb biotextil felvásárló ) ,Timberland, Sherpa (utóbbi két üzlet túrázáshoz szükséges ruházatot, cipőket, túrabakancsokat  árusít).

Vegyük sorra, hogy mit tehetünk még a saját, és környezetünk érdekében az öltözködéssel kapcsolatosan: 

– Vásároljunk jó minőségű, lehetőleg természetes összetevőkből készült termékeket! A mosást alacsony hőfokon végezzük, környezetbarát tisztítószerekkel. A szárítógép használatát mellőzzük, rengeteg energiát fogyaszt, és a környezetet sem óvja.

– Óvakodjunk a túl alacsony áron kínált termékektől, mert ebben az esetben könnyen lehetséges, hogy nem fordítottak kellő figyelmet a környezetvédelemre, sem pedig  a kifizetett munkabérekre. 

– Fennáll a veszélye annak, hogy a kevésbé fejlett országokban gyártott nagyon olcsó árucikkek vásárlásával a gyermekmunkát támogathatjuk.

– Amennyiben van olyan ruhaneműnk, amelyet nem hordunk, ajándékozzuk el, vagy ajánljuk fel  karitatív szervezetek számára! (pl. a Vöröskeresztnek).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük