Tanuljunk játszva a közös jövőnkért – Zöld Sziget játszóház

Projekt azonosítója: KNF/756/2018-ITM

Összköltség: 2 970 750 Ft

Támogató: Innovációs és Technológiai Minisztérium

2019-ben, Békés megyében egyedülálló, a keletkező hulladék csökkentését célzó szemléletformáló játszóházat hoztunk létre. A játékok javarészt egyedi fejlesztésűek, helyi kézművesek bevonásával készültek el. A játszóházzal a 4 év fölötti gyerekeket és a családjaikat céloztuk meg.

Annak érdekében, hogy a játékok a fejlesztés során tesztelve is legyenek, a FETA a program keretén belül több nyílt napot is tartott, ahol az iskolások, óvodások kipróbálhatták a játékokat, valamint 3 fesztiválon is megjelent a Zöld Sziget kisérőprogramként.

A Zöld Sziget Játszóház a közös játékon keresztül megtanítja a résztvevőknek a hulladék mennyiségének csökkentéséhez szükséges lépéseket. Azt, hogy a tudatos viselkedés a tervezésnél kezdődik, a bevásárlásnál is lehetőségünk van hulladékmentes termékeket választani, de ha hulladék képződik otthonunkban, akkor azt tudjuk újrahasználni, hasznosítani vagy szelektíven gyűjteni.

A projekt keretében 3 db, összességében 140.000 fős látogatottságú fesztiválra vittük el a játszóházat, még 2018-ban, ahol bemutathattuk és játszottunk a gyerekekkel. 2019-ben ennek folytatásaként nyíltnapsorozatot tartottunk, amelynek keretében ellátogattunk különböző iskolákba, óvodákba, illetve ők jöhettek csoportosan kipróbálni a játékokat az általunk bérelt helyszínekre. Ezáltal közel 500 gyereket értünk el. Valamint egy kreativitásra és az újrahasználatra épülő hulladékos szemléletformáló 5 napos Napközis tábort is szerveztünk 10 gyermek részére, ahol a játszóház további tesztelése és fejlesztése történt meg.

 

Foldmuvelesugyi MiniszteriumOKTF NHIszelektalok

 

 

 

Zöldülj, fordulj interaktív tanulás, jó környezettudatos gyakorlat átadás a Tiszazugban és a Körös mentén

Projekt azonosítója: KNSZfF/125-8/2017

Összköltség: 2 500 000 Ft

Támogató: Földművelésügyi Minisztérium

A Fenntartható Térségért Alapítvány legfontosabb céljai közé tartozik a fenntartható fejlődési folyamatok kialakításának és tanulhatóságának megteremtése, segítése, valamint gyakorlati bemutatásuk a mindennapi élet különböző területein. Küldetésünk fontos pillére, hogy a fenntarthatóság megismertetését minél fiatalabb korban kezdjük el. Tapasztalataink szerint, minél hamarabb gyermekeink életének részévé válik környezetük védelme, a fenntarthatóság kiépítése és megőrzése, illetve rajtuk keresztül is minél több felnőtthöz jut el a gondolataink és céljaink lényege, annál hamarabb kialakul a tudatos gondolkodás.

Ennek megfelelően általános iskolásokat és óvodásokat megcélozva hét intézményben került megvalósításra az egy-egy napos program, melynek során az iskolák tanulói vettek részt az interaktív kiállításon, helyi termékkóstoláson és előadáson, így összességében 7 településen (Békés, Kondoros, Mezőberény, Öcsöd, Csépa, Tiszakürt, Kunszentmárton) közel 2000 fiatalt értünk el.

A programot befogadó intézményeknek a környezeti nevelés és szemléletformálás további folytatásához átadásra kerültek ajándéktárgyak is: szelektív ökokukák, madáretetők, a témával kapcsolatos kiadványok és könyvek.

 

Foldmuvelesugyi MiniszteriumOKTF NHIszelektalok

 

Zöldülj, fordulj interaktív tanulás, jó környezettudatos gyakorlat átadás a Tiszazugban és a Körös mentén

Projekt azonosítója: OKTF-KP/15054-7/2015

Összköltség: 5 931 408 Ft

Támogató: Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség

2015 december a hulladékképződést megelőző szemléletformáló programsorozatot valósíthattunk meg 6 településen az iskolások és az óvodások részére. A programban a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettől bérelt, komplex szemléletformáló vándorkiállítást mutattuk be, környezettudatos előadásokat tartottunk, eszközöket és ajándékcsomagokat adtunk át az iskoláknak, óvodáknak. Az interaktív kiállítás főbb témái a környezetbarát és energiatudatos háztartás, természetes életmód, egészséges étel és italkóstoló, hulladék megelőzés és csökkentés komposztálással és tudatos vásárlással, szelektív hulladékgyűjtés voltak, a résztvevő gyermekek szemléletét kívántuk egy kicsit a tudatosság felé elmozdítani, olyan alternatívákat, a mindennapokban is elérhető lehetőségeket bemutatni számukra, amelyeket talán még nem ismertek.

A 6 alkalmat Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 6 település oktatási intézményeiben szerveztük mega a „tárlatvezetést” 5 felkészült animátor végezte. A programnak helyt adott a Békés megyei Békés, Mezőberény, Kondoros, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmárton, Cserkeszőlő és Csépa.

 

OKTFOKTF NHI

Támogatók