kerekparral7hat fekvo

 

Fekete-körös Határtalan Bringatúra

Projekt azonosítója: KP7H-097/2019

Összköltség: 400 000 Ft

Támogató: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Túránk célja volt a magyar-román határon átívelő gyönyörű Körösök Völgye egyedülállóan gazdag és sokszínű természeti, valamint kulturális egységére felhívni a figyelmet.

Túra időpontja : 2019. július 13-14., szombat-vasárnap

Résztvevők száma: 35 fő

Útvonal:

oda: Békés Dánfok – Békéscsaba – Gyula – Dénesmajor –határátlépés – Feketegyarmat

vissza: Feketegyarmat – Dénesmajori kishatárátkelő - Fekete-Körös töltése – Kettős-Körös töltése – Doboz – Kettős-Körös töltése – Békés Dánfok.

Nehézségi fok: Közepes, 18 – 22 km/óra sebességtartományban

Táv:

oda: 47 km, sík aszfaltozott, kiépített kerékpárúton és közúton.

vissza: 42 km, sík, töltéskoronán, leginkább földúton és aszfaltozott szakaszokon.

Túránkkal népszerűsíteni kívántuk a kerékpározást, a túrázást és a természetben történő szabadidő-eltöltést.

A projekt elérte az elvárt eredményeket, hiszen egyrészt népszerűsítette a nem motorizált közlekedési módokat, azaz jelen esetben a kerékpározást, mivel példán keresztül bemutatta, hogy ilyen nagy távot is tud kerékpárral szinte bárki teljesíteni. Ezen felül a határon átnyúló kapcsolatok erősítését is szolgálta. E tájnak a szokásosnál is gazdagabb környezeti és természeti értékein kívül az itt élők történelmi, néprajzi, vallási és kulturális sokszínűsége, valamint a Körös-vidék határon túli „szórványban” élő magyarságának vendégszeretete, meghatározó hangulatot biztosított e programnak. A túra a magyar-magyar kapcsolatok erősítését szolgálja. Számos pozitív visszajelzést kaptunk, a túrázók maximálisan elégedettek voltak, örültek a lehetőségnek, hogy kontrollált keretek közt, segítő szolgáltatásokkal ellátva teljesíthették a túrát és ismerhették meg a Békéscsabától 47 km-re fekvő Nagyzerindet és Feketegyarmatot. Fontosnak tartjuk megismerni és bemutatni közvetlen környezetünkben található helyi értékeinket. Ezen rendezvény által tapasztalatot és bizonyosságot szereztünk arról, hogy a kultúra és a turizmus nagyon jól összeilleszthető.

 

 

kerekparral7hat ITM

 

 

II. Arany János Nyomában Kerékpáros Emléktúra  

Projekt azonosítója: GVF/999/2017-NFM_SZERZ

Összköltség: 400 000 Ft

Támogató: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Túra időpontja: 2017. augusztus 26.

Résztvevők száma: 46 fő

Útvonal: Békéscsaba - Gyula - Sarkad - Méhkerék, határátlépés Romániába - Nagyszalonta - Méhkerék, határátlépés Magyarországra - Sarkad - Doboz - Békéscsaba

Nehézségi fok: Közepes, 15 – 20 km/óra sebességtartományban

Táv: 104 km, sík aszfaltozott, javarészt kerékpárutak

Második alkalommal is megszerveztük Arany János nagyszalontai életét bemutató emléktúrát immár a bicentenáriumi emlékévhez kapcsolódva. A hagyományteremtő túra útvonala Békéscsaba-Nagyszalonta-Békéscsaba 104 km-es távon.

Mintegy 50 fővel indult el a csapat Nagyszalontára, ahol Arany János szülőházához vezetett az út, utána a Csonkatornyot, majd a református templom melletti szoborparkot látogatták meg a bicajosok.

Az emléktúra megteremtésével a célunk az volt, hogy évről évre felelevenítsük nagy írónk, költőnk életét és munkásságát, valamint megismertessük és közkedveltté tegyük azt a kerékpáros közlekedési lehetőséget, ami Békéscsabát Nagyszalontával összeköti. Népszerűsíteni kívánjuk a kerékpározást, a túrázást és a természetben történő szabadidő-eltöltést a kultúra és az irodalom jegyében. Fontosnak tartjuk, hogy a túra által őrizzük Kovács Krisztián, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület egykori munkaszervezet vezetőjének emlékét is, akivel Alapítványunk is évekig jó kapcsolatot és sokoldalú együttműködést folytatott.

A kánikula sok jelentkezőt elriasztott. A pihenőidőkben önkéntes rímfestőnk a bicentenáriumra írt verseit és nemzeti költőnk írásaiból olvasott fel. A túra megszervezése és a megvalósítása önkénteseink bevonásával jöhetett létre. 

 

kerekparral7hat ITM

 

 

Arany János Kerékpáros Emléktúra

Projekt azonosítója: GVF/707/2016-NFM_SZERZ

Összköltség: 400 000 Ft

Támogató: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Túra időpontja: 2016. szeptember 3.

Résztvevők száma: 98 fő

Útvonal: Békéscsaba - Gyula - Sarkad - Méhkerék, határátlépés Romániába - Nagyszalonta - Méhkerék, határátlépés Magyarországra - Sarkad - Doboz - Békéscsaba

Nehézségi fok: Közepes, 15 – 20 km/óra sebességtartományban

Táv: 104 km, sík aszfaltozott, javarészt kerékpárutak

A Fenntartható Térségért Alapítvány 2016-ban különleges bringatúrát szervezett. Több mint 90 fővel indult útnak a csapat Nagyszalontára, ahol Arany János szülőhelyéhez vezetett az út, utána a Csonkatornyot, majd a református templom melletti szoborparkot látogatták meg a túrázók. A túra során sok határon túli kapcsolatra tettünk szert, reméljük, hogy a későbbiekben kamatoztatni tudjuk ezeket az ismeretségeket minden irányban.

A túra szervezése és megvalósítás sok önkéntes bevonásával valósulhatott csak meg és ennek köszönhetően problémamentes volt a rendezvény. A túrázók az esemény eredményeként jobban megismerhették Arany János életét, illetve Nagyszalonta városát és környezetét.

 

kerekparral7hat ITM

Támogatók